Już spieszę ze szczegółami.
Transmisja idzie z naszego quasi-studia, jakie krok po kroku budujemy, poprzez serwis Ustream.tv (to aktualnie najlepsze miejsce do robienia tego typu przedsięwzięć; swego czasu Kontestacja z tego korzystała, ale ja chcę zrobić coś bardziej zaawansowanego technicznie). Każdy z zainteresowanych serwisów otrzyma kod HTML do osadzenia transmisji na swoich stronach - działa to tak samo jak osadzanie klipu z YouTube i nie wymaga od zewnętrznych serwisów praktycznie żadnych dodatkowych nakładów.
Circa o 19.30 planuję rozpocząć nadawanie - na początek jakiś background, prezentacja wszystkich kandydatów, podsumowanie kampanii etc. Potem jak wiemy pojawią się ankietowe wyniki i będą spływać z wieczorów wyborczych TVP i TVN. Nie jesteśmy w stanie mieć własnych, ale nie o to chodzi, żebyśmy je mieli - chodzi raczej o publicystyczne ujęcie sytuacji i perspektyw jej rozwoju z punktu widzenia "antysalonu".
Idealnie byłoby, gdybym mógł właśnie poprzez Skype'a połączyć się na żywo z komentatorami z naszego podwórka, którzy by coś ciekawego powiedzieli. Niestety ten jeden element może nie wypalić, bo dotąd nie znalazłem sposobu na pełnowartościowe zmiksowanie dźwięku na mikrofonie z dźwiękiem, który przychodzi na kompa - może ktoś coś podpowie? A może sam na coś wpadnę. Ewentualnie jakieś bardziej ogólne opinie można by nagrać wcześniej i wyemitować na antenie - technicznie absolutnie do zrobienia.
Poza tym i poza moim gadaniem w stylu FOX News (daj Panie Boże...), garść multimediów. Zbieram klipy, które warto by wyemitować w czasie wieczoru - to uatrakcyjnia program, dynamizuje go i wypełnia luki między wejściami live. Ciekawe zdjęcia - też jak najbardziej.
Pasek (oczywiście czerwony) na dole ekranu też będzie
Poza tym eksperymentujemy z blueboksem, bo warto byłoby wykreować jakąś wirtualną scenografię albo chociaż przyjemne tło.
Co do miejsc transmisji - poza Niepoprawnymi uderzę w najbliższych dniach do Blogmedia24, Tekstowiska, TuskWatch. Fajnie by było, gdyby blogerzy w to weszli, zwłaszcza prawicowa czołówka z S24.